grejpfruty
(fot. pixabay.com)

Grejpfruty są kuzynami pomarańczy, lecz najczęściej nie cieszą tak dużym uwielbieniem się z powodu swojego cierpkiego smaku. Jednak warto chociażby zmusić się do ich zjedzenia, gdyż mają szereg korzystnych oddziaływań na ludzki organizm. Szczególnie polecane są osobom na diecie, które pragną zgubić kilka kilogramów.

Witaminowa bomba

Kolejnym atutem owocu jest zawartość witaminy C, gdyż zjedzenie jednego grejpfruta dostarcza całodniową dawkę tejże witaminy. Miąższ gatunku czerwonego grejpfruta oraz różowego zawiera znacznie więcej witaminy C. Owoc stanowi źródło wielu związków i minerałów, choć składa się w 90 % z wody. Wśród elementów największego stężenia w grejpfrucie znajdziemy: witaminy z grupy B, witaminę E i PP, kwas foliowy, pektyny, flawonoidy, magnez, wapń, żelazo. Grejpfrut jest bogaty również w mangan, potas, cynk, fosfor, fluor oraz błonnik.

właściwości grejpfrutów
(fot. pixabay.com)

Działanie grejpfruta

Owoc z wyspy Barbados ma wiele właściwości. Korzyści z jego spożywania zwiększają się w zależności od koloru skórki, dlatego też spośród trzech odmian grejpfruta – zielonej, czerwonej i żółtej – najzdrowsze są czerwone grejpfruty. Po pierwsze grejpfrut stanowi bombę witaminową. Biała skórka pomiędzy miąższem i skórą zewnętrzną zawiera wysoki poziom naringiny, czyli substancji o działaniu  przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym. Związek zmniejsza także cholesterol, poziom cukru we krwi i przyśpiesza przemianę materii.

Dzięki wysokiej zawartości witamin te niskokaloryczne owoce mają właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne, detoksujące, Również chronią przed infekcjami. Poza tym mają działanie przeciwmiażdżycowe, chronią przed sklerozą i żylakami oraz wzmacniają odporność. Istotne, szczególnie dla osób na diecie, że wspomagają odchudzanie. Dzięki funkcji oczyszczania organizmu i przyspieszania metabolizmu pomagają spalać skuteczniej złogi tłuszczu w organizmie. Owoce mają niski indeks glikemiczny i doskonale nadają się dla cukrzyków oraz diabetyków. Miąższ grejpfruta jest bardzo sycący, a do tego niskokaloryczny. To znacznie ułatwia dietę osobom, które mają bardzo restrykcyjny plan żywieniowy o małej ilości kalorii przyswajanych dziennie. W dodatku, słodsza odmiana grejpfruta może pełnić rolę deseru dla odchudzających się osób.

grejpfrut kalorie
(fot. pixabay.com)

Grejpfrut również ma zastosowanie w kosmetyce. Wykorzystywany jest w olejkach, maseczkach, płynach i innych preparatach kosmetycznych. Działa antytrądzikowo, poprawia elastyczność i gładkość skóry oraz nadaje blask włosom. Olejek zmniejszy objawy PMS, a także poprawi samopoczucie i załagodzi stres. Można go używać jako dodatku do kąpieli czy balsamu. Popularne są także odświeżacze, świeczki i kadzidełka o zapachu grejpfruta – również skutecznie na ciało wpłynie sam zapach. Pozwoli na zrelaksowanie się, a dodatkowo jest to bardzo przyjemny zapach.

Ten karaibski owoc wpływa korzystnie na organizm niezależnie od wieku. Warto, zatem po niego sięgnąć, nawet jeśli nie przepadamy za lekko gorzkawym smakiem. Grejpfrut dostępny jest w sklepach przez cały rok, dzięki czemu możemy cieszyć się jego dobroczynnymi właściwościami bez przerwy. Szczególnie warto spożywać grejpfruty w okresie obniżonej odporności organizmu (w zimie, w czasie panowania chorób, przy problemach zdrowotnych) ze względu na ich właściwości uodporniające i wysoką zawartość witamin.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here