zdrowa dieta
(fot. pixabay.com)

 Wiosna jest okresem, w którym po zimowej rutynie powracają siły i energia. Ludzie stają się w większości bardziej aktywni, na co wpływa pogoda, większa ilość słońca i dłuższa pora dnia. Wiosna łączy się również z przełomem kulinarnym, gdyż powracają świeże warzywa i owoce. To najlepszy czas na zmiany w sposobie żywienia i postawienie na zdrową dietę, szczególnie, gdy chcemy po zimie zrzucić zbędne kilogramy.

dieta na wiosnę
(fot. pixabay.com)

Zielono mi…

Po męczącej zimie każdy organizm, który dotychczas gromadził tłuszcz na mrozy, potrzebuje detoksu. Oznacza to, że należy oczyścić ciało od wewnątrz za pomocą odpowiedniej, zdrowej diety. Warto sięgać, zatem po świeże owoce i warzywa, które stanowią źródło witamin. Jednak nie przesadzajmy z ilością na początku wiosny, gdyż szczególnie nowalijki mogą wpłynąć negatywnie na nasze zdrowie. Są to często produkty, których wzrost został przyśpieszony w sposób nienaturalny, więc zawierają również środki chemiczne.

Woda wszędzie

Podstawą zdrowej diety stanowi w dużej mierze woda. Najważniejsze, by pamiętać o uzupełnianiu płynów. W tym celu warto sięgać nie tylko po czystą wodę, ale również po soki owocowe. Najlepiej, gdy wybieramy wodę mineralną niegazowaną, gdyż dwutlenek węgla w gazowanej wodzie wpływa na pęcznienie i występowanie problemów trawiennych. Warto ze świeżych owoców i warzyw robić soki i smoothies. W celu podkręcenia spalania tłuszczu po zimie i oczyszczania organizmu do koktajli można dodawać imbir czy kurkumę. Również produkty o wysokiej zawartości błonnika wspomogą znacząco oczyszczanie organizmu. Błonnik w proszku można również dodawać do koktajli, szczególnie przy aktywnym trybie życia i regularnym ćwiczeniu.

Dobrym wyborem na wiosnę okażą się również herbatki ziołowe oraz zielona i czerwona herbata. Dzięki nim wzrośnie metabolizm organizmu oraz usuwanie toksyn i złogów, co zapewni lepsze samopoczucie oraz spadek wagi.

aktywność fizyczna
(fot. pixabay.com)

Pożywne i pełnoziarniste

Kolejnymi wartościowymi produktami w zdrowej diecie na wiosnę są pełnoziarniste i ciemne pieczywo, brązowy ryż, nasiona oraz orzechy. Wraz z początkiem wiosny należy odstawić tłustą i wysoko węglowodanową dietę. Warto wybierać produkty o dużej zawartości białka i aminokwasów, poprawiających kondycję skóry. Wśród nich znajdują się przede wszystkim chude mięso, drób, ryby i produkty mleczne. Ważna jest także witamina A oraz beta-karoten, którego w zimie dostarczamy stanowczo za mało. Źródłem beta-karotenu są owoce i warzywa w kolorach żółtym, pomarańczowym oraz czerwonym.

Po zimie należy także zmniejszyć spożywane porcje, które powinny być rozlokowane w ciągu dnia w regularnych odstępach. Dzięki temu nie będziemy się przejadać i nie odczujemy głodu przez cały dzień.

Aktywność

Jednak dieta cud nie istnieje. Musimy przestrzegać ustalonych zasad i pamiętać o systematyczności to jedyny sposób na zmiany w diecie. Ważne jest aby na wiosnę poza nową dietą, dodać również zdrowy tryb życia i dużo ruchu oraz ćwiczeń. Dla optymalnych efektów i poprawy kondycji. Na wiosnę wiele osób zaczyna biegać oraz uprawiać nordic-walking. Ważne jest, by wprowadzać aktywność fizyczną rozsądnie i stopniowo, a nie od razu rzucać się na głęboką wodę. W innym przypadku, może to doprowadzić do pogorszenia stanu zdrowia, zamiast poprawy poprzez kontuzje przede wszystkim.

Dieta zmienia się wraz z kalejdoskopem, bowiem uzależniona jest częściowo od pory roku oraz warunków, jakie się z tym wiążą. W miesiącach letnich będzie ona tzn. „sezonowa” – bogata w różne owoce, lżejsza. Zimą z kolei – tłusta i obfita, zaś jesienią – podnosząca odporność, witaminowa. Wiosną natomiast lekka i oczyszczająca – pełna błonnika, ziaren i warzyw. W końcu wiosna to okres zmian i rozkwitu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here