warzywa

Są warzywa, którym szkodzi obróbka cieplna w wysokiej temperaturze. Tracą wtedy smak i przede wszystkim swoje właściwości odżywcze. Można również wyróżnić warzywa, które muszą przejść proces obróbki, ponieważ surowe są szkodliwe dla zdrowia. O jakich warzywach mowa?

Jakie warzywa powinniśmy jeść, kiedy są surowe?

Nieprzetworzone produkty są skarbnicą wartościowych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, mikro- i makroelementy. Jakiś czas temu pojawiła się nawet moda na witarianizm, czyli tzw. surową dietę, która składa się z samych surowych pokarmów. Jakie produkty powinniśmy jeść na surowo? Brokuł to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Zawartość witaminy B2 i C korzystanie wpływa również na nasz wzrok. Dzięki zawartości sulforafanu, czyli silnego przeciwutleniacza, warzywo to chroni przed nowotworami, wrzodami żołądka, anemią i cukrzycą. Podgrzewanie brokuła niszczy enzym, który jest niezbędny do produkcji sulforafanu. Kalafior, obok brokuła, należy do grupy pokarmów roślinnych o najsilniejszym potencjale antynowotworowym. I tak jak brokuł powinniśmy jeść go na surowo, na przykład jako składnik sałatek. W takiej postaci zachowuje wtedy większość składników odżywczych: wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas, witaminę C, B6, kwas foliowy, a także przeciwutleniacz sulforafan, który zapobiega rozwojowi raka. Nie wszyscy wiedzą, że cukinię również można jeść na surowo. Świeża cukinia jest pyszna i bardzo zdrowa. Warzywo jest lekkostrawne i nie odkładają się w niej metale ciężkie. Poza tym jest bardzo bogata w potas, żelazo i magnez, a także w witaminy C, K, PP, B1 oraz beta karoten.

Jakich warzyw nie powinniśmy jeść, kiedy są surowe?

Jednym z podstawowych warzyw, które powinniśmy jeść tylko przygotowane są ziemniaki. Bulwy ziemniaków zawierają dużą ilość niebezpiecznego alkaloidu zwanego solaniną. Związek ten ma chronić roślinę przed chorobami i wszelkiego rodzaju szkodnikami. Niestety dla człowieka jest toksyczny – może powodować ostre zatrucia pokarmowe.  Innym popularnym warzywem, którego nie możemy jeść w surowej postaci, jest szpinak. Gotowany szpinak jest doskonałym źródłem zawiera w sobie więcej wapnia, żelaza i magnezu niż jego surowa wersja. Poza tym surowy szpinak ma niekorzystne dla naszego zdrowia szczawiany, które spożywane w większych ilościach mogą się przyczynić do niedoborów wapnia i witaminy D, a także zaburzeń wchłaniania magnezu, powstawania kamieni nerkowych, zapalenia stawów i zaburzeń pracy serca. Poza tym nie powinno się jeść surowych szparagów, dyni, pomidorów i roślin strączkowych. Aby mieć pewność, że wszystkie produkty w naszej diecie są zdrowe, możemy wybrać catering dietetyczny Świętochłowice.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here